Atitudini vis-à-vis de menstruație și cupă menstruală
Articol semnat de Anca C. Tiurean, psiholog în specialitatea psihoterapie familială sistemică si Boglárka-Tünde Incze, instructor cupe menstruale
Din momentul în care am auzit de existența cupelor menstruale mi-a mai luat încă un an până să îmi cumpăr una. Eram indecisă – pe de o parte voiam să renunț la cantitatea masivă de deșeuri pe care o produc ca femeie care trebuie să folosească absorbante timp de câteva decenii din viața ei; pe de altă parte relația cu corpul meu nu mai beneficiase de îmbunătățiri deja de ani de zile și nu știam cum să răspund propriilor frământări decât cu o indulgență copilărească. Am avut tot felul de temeri, unele de care îmi era rușine, pentru că a le împărtăși putea să trădeze lipsa mea de educație. Dar luni la rând, social media m-a expus la reclame cu Organicup până când într-o dimineață la ora 4 după ce mi-am pierdut somnul schimbând cearșafurile, m-am uitat la câteva tutoriale și mi-am comandat prima cupă menstruală, hotărâtă să pun capăt acestui tip de experiențe. Din acel moment, nu exagerez spunând că mi s-a schimbat viața și aș dori prin acest set de scurte articole să vă împărtășesc câteva lucruri:
1) Beneficii sau de ce nu am mai renunțat la cupă chiar dacă la început lipsa de experiență mi-a dat ceva bătăi de cap;
2) Ce idei preconcepute și blocaje psihologice am întâlnit la mine ca începător și la alte persoane pe care le-am încurajat să treacă la cupă;
3) cum să vă relaxați ca începătoare într-ale cupelor menstruale și să vă dezvoltați o relație bună cu propriul corp.
Dacă nu aveți nevoie de aceste informații, vă invit totuși să le citiți pentru a mă ajuta să le îmbunătățesc și să le completez cu informații utile. Primesc întrebări pe Facebook aici.
1. Câteva dintre beneficiile utilizării cupei menstruale:
Ecologic: Poluarea este redusă cu aprox 140 kg deșeu / persoană.
Durabilitate: Este refolosibilă și poate servi cel puțin 10 ani
Siguranță: Este din silicon medical, se curăță cu ușurință și nu dăunează organismului
Colectează: de 4 ori mai mult decât un tampon și poate să rămână inserată 12 ore
Confort: Nu am găsit studii despre asta, dar odată cu începerea utilizării cupei am scăpat de durerile menstruale care m-au bântuit la fiecare ciclu încă din adolescență.
Flexibilitate: pot să merg normal, să nu trebuiască să alerg la baie când mă ridic de pe un scaun, pot să alerg, să fac yoga, să șed în ce poziție vreau, să dorm în ce poziție vreau.
Economie: Costă de 60 de ori mai puțin decât produsele obișnuite folosite în 10 de ani de menstruație.
Cunoaștere: Te familiarizează suplimentar cu propriul corp și cu ritmurile lui
Sănătate: Colectează, nu absoarbe, fiind protectivă cu flora vaginală
2. Blocaje psihologice
Următorul articol pornește dinspre tema menstruației, dar se concentrează pe noțiuni de psihologie. De-a lungul istoriei menstruația a simbolizat viață, datorie, boală, păcat, murdărie, potențial, risipă, inferioritate, superioritate – și câte și mai câte, depinzând de situația socială și istorică în care au fost concepute diversele mituri. Haideți să aruncăm o privire asupra problemelor actuale cu care se confruntă femeile și care devin vizibile în modul în care se raportează la propria menstruație și la propriul corp.
„Bleacs, sânge”
Am observat că unele femei se simt dezgustate de însăși ideea de a intra în contact cu propriul sange menstrual. Îl asociază cu murdăria. Într-o mică măsură le putem da dreptate: dacă voiai pantaloni cu diverse nuanțe de la roșu aprins la maroniu ți-ai fi cumpărat așa din prima, dar să le obții într-una dintre acele zile, neintenționat, te consideri „pătată”. Sângele menstrual nu este doar sânge, ci conține în bună parte mucus cervical, secreții vaginale, țesut endometrial, celule roșii descompuse și diverse tipuri de bacterii simbiotice – de aceea unii se referă la el ca „poluat”. Nu este prețuit pentru că nu a fost folosit nici pentru a susține o nouă viață nici nu poate să fie donat. De asemenea, diverse mirosuri mai pot să-și facă loc în zona genitală pe parcursul sângerărilor depinzând de schimbări hormonale, de cât timp a intrat fluidul respectiv în contact cu aerul și de câtă vreme se tot descompune. Reacția de dezgust este firească în măsura în care își îndeplinește funcția de a ne motiva igienizarea corespunzătoare.
În unele cazuri însă dezgustul este mai mult o distragere de la alte trăiri mai profunde pe care le evităm concentrându-ne prea mult pe partea de „murdărie” din toată povestea asta cu menstruația. Psihanalitic vorbind, astfel de preocupări pot să indice probleme existențiale sau de personalitate în legătură cu sentimentul de control, lipsa de control, ordinea și haosul din propria viață. Evacuarea substanțelor din organism seamănă și poate simboliza evacuarea conținuturilor nedorite din mintea omului, adică a acelor stări, idei sau fantezii complexe care nu-și găsesc locul în ordinea pe care omul și-a creat-o în mentalul său. Așa cum în procesul de psihoterapie, exprimăm, procesăm și integrăm ceea ce inițial nu reușim să acceptăm despre noi înșine și despre realitate, în domeniul sănătății corporale de asemenea este important să cunoaștem cum funcționează propriul organism, să dezvoltăm o relație bună cu el și să îl îngrijim cu respect. Creșterea calității relației cu propriul corp poate să aibă loc într-un proces de reflecție asupra istoricului, culturii și circumstanțelor în care fiecare dintre noi a trăit și a acumulat experiență, deoarece prin corp o acumulăm. Prima idee pe care doresc să v-o insuflu este că aveți un corp inteligent care se menține viu, ordonat și curat atâtea decenii consecutive, adesea în ciuda faptului că e neglijat ori supra-solicitat.
Relație bună cu propriul corp
Să acceptăm corpul (propriu și al altora) și să îl respectăm
pentru ceea ce este capabil să facă prin forțe proprii pentru sănătatea și supraviețuirea noastră. Data viitoare când colega iese la tablă și are pată de sânge pe pantaloni, cine râde de ea nu știe că pata de sânge indică un corp sănătos, în timp ce batjocura indică o mentalitate nesănătoasă, disfuncțională a celui ce-o înfăptuiește.
Să alegem rațional ce folosim în gestionarea ciclului menstrual:
cupe, absorbante sau tampoane și de ce? Avem de luat în considerare materialul din care sunt făcute aceste produse și impactul lor asupra corpului și asupra mediului. A folosi un produs doar pentru că-l folosesc mulți alții este o neglijență – una la care suntem foarte susceptibili prin structura noastră psihică de ființe sociale cu tendințe de apartenență la turmă. Din sănătatea noastră mintală adresăm întrebări și ridicăm probleme mai ales despre acele lucruri pe care se pare că alții le iau de-a gata. Așadar, cum decizi ce vei folosi și care sunt consecințele acestei alegeri?
Să alegem rațional la ce interval de timp le înlocuim.
În primul rând, absorbantele și tampoanele trebuie înlocuite des și prin urmare producem mult deșeu. Cât deșeu ești dispusă a produce arată în ce măsură ești conștientă de relațiile vitale dintre tine și mediul în care trăiești. Arată și dacă ești sau nu conștientă de rolul tău în problemele cu care te confrunți și tu și ceilalți – iar sentimentele tale de neputință sunt cu atât mai mari în general cu cât crezi că deșeurile n-au de-a face cu viața ta. În al doilea rând, cupele menstruale sunt atât de confortabile încât unele femei uită de ele cu zilele. Consecințele nu sunt grave. Pot începe să prindă un miros specific după 12 ore. Dar a uita că ești la ciclu nu arată doar ce bine ne merge cu cupa menstruală ci ne spune ceva și despre contactul cu propriul corp. Multe femei se neglijează pe sine până când corpul le strigă printr-o problemă somatică. Oricât de ocupate am fi e nevoie de un minim respect față de sine să ne gândim la propriul corp oferindu-ne mese regulate, somn suficient, mișcare, odihnă, momente de respiro, igienă corespunzătoare, dragoste și stimulare senzorială plăcută. Inteligența și simțul nostru de orientare în lume depind de asta având în vedere că viața psihică începe prin corp.
Ezitările de-a încerca o cupă menstruală
…pentru prima oară sunt normale – avem de-a face cu un produs care spre deosebire de absorbante se introduce în interiorul vaginului și se așează ferm printr-o sucțiune. Multe femei se tem la început (1) că nu mai pot scoate cupa (2) că o vor pierde înăuntru (3) că le-ar putea durea la scoatere (4) că se vor răni la introducere (5) că se vor murdări de sânge pe degete (6) că le va scăpa cupa pe jos în vreo toaletă publică, etc. Instrucțiunile sunt pe larg descrise în grupuri și tutoriale și presupun în primul rând relaxare și familiarizarea cu propriul vagin. Dacă vă impacientați, nu faceți decât să vă închideți, prin tensionare și să vă îngreunați practica, altfel foarte simplă. Pentru unele temeri e necesară reluarea unor capitole de anatomie (de exemplu când nu știi ce e cervix-ul sau de ce nu-l mai găsești unde l-ai pipăit alaltăieri). Pentru alte temeri sunt necesare precauții (de exemplu cum să fii pregătită să te schimbi într-o toaletă publică sau într-o budă de-a noastră de la sat, din aia din fundul curții). Iar pentru alte temeri sunt utile prietenele mai experimentate (de exemplu când în stângăcia de la început îți vine să concluzionezi prematur că nu-s cupele pentru tine).
Dar dacă mi-e rușine?
O prietenă mi-a povestit cum altă prietenă a chemat-o la ea să o ajute să scoată cupa – era panicată la prima folosire. S-a relaxat când a avut companie și a ieșit cu ușurință. În timp ce auzeam povestea asta, mă întrebam cu stupoare: „Păi și dacă nu reușea, i-o scoteai tu?” Dacă n-ai chema vecina să îți dea o mână de ajutor la scos cupa menstruală nu înseamnă că ești prea pudică sau prea rușinoasă. E o chestiune privată și te vei descurca singură cu un pic de instructaj și încurajare. Am constatat însă că nenumărate femei se rușinează să vorbească de menstruație cu oricine și n-ar face-o nici măcar cu familia. Eu am fost norocoasă având o mamă care se simțea confortabil să discute orice, o bunică moașă și o soră mai precoce decât mine în chestiuni care țin de corporalitate. În unele familii însă menstruația, corpul și sexualitatea sunt subiecte tabu, iar fetele se simt total singure în asta. Dacă este cazul tău, sper că ai descoperit un grup live sau online în care poți să discuți despre tot ce te frământă pe aceste subiecte, iar despre rușine poți să stai de vorbă cu un psiholog. Rușinea este o emoție secundară și complexă. Ea acoperă alte emoții precum furia sau frica de a fi umilit și respins. Rușinea cuprinde idei negative despre cum este propriul corp și propria persoană precum și tendința de a le ascunde. Nu e ca vinovăția, despre „a face ceva rău”, ci mult mai gravă: despre „a fi ceva rău”. O serie de studii de-a lungul mai multor ani arată că rușinea și dezgustul în legătură cu propria menstruație corelează cu o imagine negativă despre propriul corp în general și cu o scăzută activitate și plăcere sexuală. Auto-obiectificarea (sau a considera corpul tău ca fiind un obiect al satisfacerii celuilalt) este principalul motiv pentru care ca femei ne simțim rușinate de propriul corp și oarecum distanțate de propriile stări. Ne privim pe noi prin ochii altora, deci cumva „dinafară” în loc să ne simțim mai bine pe noi înșine. Acest fapt ne face să ne comportăm riscant, să punem imaginea publică și mofturile celorlalți mai presus de sănătatea și starea noastră de bine.
În loc să te ocupi de propriul corp în funcție de cum crezi că arăți din afară, mai bine ocupă-ți propriul corp. Nu ai nevoie de o oglindă pentru asta, ci să închizi ochii, să îți găsești o poziție confortabilă și să îți plimbi atenția prin interior la cum te simți senzorial (musculatură pe alocuri tensionată, părți mai dureroase, părți relaxate, senzații tactile și olfactive plăcute, etc) și cum te simți emoțional. Ce calitate au „vocile” cu care îți vorbești? Cum te fac să te simți? Ce ai dori să le răspundă cineva care îți apără respectul? Etc.
Explorarea poziției cervixului
Este utilă în determinarea tipului de cupă menstruală care vi se potrivește, pentru că în funcție de situarea lui mai joasă, medie sau înaltă veți utiliza o cupă de altă dimensiune. Poziția cervixului poate să varieze într-o oarecare măsură în zilele de sângerare față de celelalte zile ale ciclului. Reacțiile femeilor față de perspectiva acestei explorări sunt variate și de obicei bazate pe o lipsă de cunoaștere a propriei zone genitale. Trecerea la cupă menstruală schimbă acest lucru. Vă veți cunoaște vaginul cum vă cunoașteți palmele.
- „Cuuum? Să bag mâna acolo la ciclu?” Întrebarea pare să exprime dezgust față de menarhă și rușine de-a interacționa intim cu propriul vagin. Ce ai avea nevoie să auzi pentru a te simți mai în largul tău vizavi de aceste subiecte? Contactul cu sângele menstrual nu este dăunător. La introducerea degetelor în vagin pentru determinarea locației cervixului trebuie să fie făcută cu mâinile spălate, cu unghiile tăiate și curățate și cu atenție să nu vă zgâriați.
- „Am încercat dar mi s-a părut ciudată senzația” Normal – țesutul din vagin și capacitatea lui de contractare sunt surprinzătoare pentru cine căutarea cervixului este prima ocazie de explorare manuală a acestei părți din corp. Poate cu această ocazie veți descoperi și alte efecte, foarte plăcute, care vă vor motiva să vreți să re-explorați și fără scopuri din astea geometrice
- „Am pipăit dar n-am găsit nimic, totul se simte la fel peste tot” Posibil că degetele tale nu prea au antrenament să discearnă stimulii tactili, pentru că nu exersăm zilnic cunoașterea lumii prin atingere. Suntem mai mult vizuali și auditivi. Cervixul este descris ca având forma unei gogoașe. Dacă simțul tău tactil îți spune că nu poate distinge nimic de genul ăsta în interiorul vaginului, nu-ți face probleme. Asta e, o să îți poți da seama de poziția cervixului din experimente cu diferite cupe, cu timpul.
- „Vai, chiar trebuie? Nu se poate altfel?” Nu ești singura care nu reușește să își determine înălțimea cervixului cu degetele. Unele încep cu o cupă pentru cervix înalt și își dau seama fie că nu intră de tot, fie că intră în totalitate cu codiță cu tot și se adaptează în felul acesta. Deci există și alte variante, nu e nevoie să te pipăi dacă chiar nu vrei.
La ce vârstă să vorbesc cu fiica mea despre menstruație?
Fetele încep să aibă curiozități despre corpuri și schimbările lor încă de pe la 7 ani. Le puteți răspunde punctual, la ce vă întreabă. Dacă nu vă întreabă despre menstruație, puteți să aduceți vorba. Între 9 și 16 ani poate să debuteze menarha, de aceea este util să știe despre asta dinainte ca să nu aibă surprize neplăcute. Unele fete trăiesc cu impresia că sunt pe moarte când găsesc că sângerează în chiloței pentru prima oară, sărăcuțele. Vorbiți-le despre menstruație în termeni practici: cum vă pregătiți, cum gestionați situațiile neprevăzute, ce produse sunt mai potrivite în funcție de dimensiunile propriului vagin și în funcție de stilul de viață, etc.
Fii deschisă în abordarea subiectului și dacă vrei poți să îi spui că ezitările sau rușinile tale sunt din cauză că la vremea ta nu prea ai avut parte de suport adecvat și că vrei ca fiicele tale să se simtă mai confortabil decât tine.
Pentru instruirea fetelor cu privire la menstruație fiecare își poate alege propriul stil. Unele mămici sunt mai relaxate și n-au nici o problemă să le ia pe fete cu ele în baie, să vadă cum arată sângele menstrual. Pentru alte mămici asta ar fi inacceptabil și ar prefera o abordare mai privată, fiecare cu al ei la momentul ei. Este și aceasta o lecție utilă de intimitate personală. Nu are rost ca mamele să se critice unele pe altele referitor la asta. Este mai folositor să se susțină reciproc în a se folosi de propriul stil și de propriile valori.
Vă mulțumesc că ați ajuns până aici cu lectura și îmi exprim pe această cale din nou deschiderea de a îmbogăți articolul cu ajutorul întrebărilor și remarcilor voastre. Haideți să le oferim împreună curaj și suport femeilor care se pregătesc să treacă la cupa menstruală și să le facilităm o tranziție cât mai ușoară.