De ce nu ai curajul să încerci cupa menstruală?
Top 5 ale celor mai frecvente motive și 5 răspunsuri pentru a-ți cunoaște corpul mai bine
Există două tipuri de femei: cele care au încercat cupa menstruală și cele care nu 🙂 Iar temerile și dilemele din spatele motivelor din cauza cărora cele din urmă încă nu au avut curajul să le încerce, sunt extrem de colorate, întinse pe o paletă largă, precum florile primăverii pe câmpiile infinite.
Știm că și tu ai temeri privind introducerea, păstrarea, curățarea, igiena sau siguranța oferită de Cupa Menstruală, și tocmai din acest motiv, am decis să îți prezentăm 5 din cele mai frecvente întrebări în acest domeniu. Astfel, îți vei da seama că nu ești singura cu o groază de întrebări, ceea ce este un lucru absolut normal. Fiind femei, avem grijă de trupul nostru și înainte să încercăm ceva nou, mai ales care urmează să aibă contact cu părțile intime ale corpului nostru, ne punem întrebări și așteptăm răspunsurile corecte și ferme.
În acest articol îți prezentăm 5 întrebări cu răspunsurile aferente acestora, despre motivele pentru care femeile nu au încercat (încă) minunata Cupă Menstruală.
-
Mi se pare o alternativă inedită și interesantă, însă nu am curajul să îl folosesc fiindcă mi-e teamă că nu îl pot insera corect
Chiar și cele mai dedicate fane ale cupei menstruale au avut cândva această dilemă 🙂 Pe site-ul nostru vei găsi nenumărate tutoriale și descripții, explicații legate de folosirea corectă a cupei menstruale, și deasemenea, dacă te alături grupului nostru de pe facebook, vei putea pune întrebări și relaționa cu persoanele care cândva au avut aceleași nedumeriri ca și tine, iar azi au deja o cupă pentru fiecare culoare a lenjeriei intime 😉
-
Mi-e teamă că nu-l mai pot scoate
Te înțelegem. La fel ca și în alte aspecte ale vieții noastre de zi cu zi, atunci când învățăm ceva nou, avem nevoie de un soi de rutină pentru ca mișcările noi să devină naturale. La fel este și în cazul cupelor menstruale.
Cel mai important este să nu te panichezi. În cazul în care cupa se așează prea adânc, tot ce trebuie să faci este să execuți o mișcare de împingere, și astfel cupa va coborâ mai jos, astfel încât să o poți scoate cu mâna. Tocmai pentru aceste cazuri au fost deja elaborate cupe potrivite pentru mărimile diferite ale vaginului. Este foarte important, ca înainte de îndepărtare, să se întrerupă vacuumul și să nu forțezi cupa trăgând brusc de tulpina acesteia. Dacă este prea sus, nu trebuie să te panichezi, deoarece vaginul fiind un organ extrem de musculos și flexibil, schimbându-ți poziția punând de exemplu un picior pe un scaun sau pe marginea căzii, și canalul vaginal își va schimba forma, astfel fiind mai ușor să o prinzi.
Având în vedere faptul că vaginul este de fapt un canal închis, cupa nu are unde să se ducă sau să dispară 🙂
-
Mi-e teamă că sângele se va revărsa din cupă
Stai liniștită! Este un lucru absolut natural ca în cazul în care stăm întinse, o cantitate de sânge se va strânge în canalul uterin, iar când ne ridicăm, această cantitate se revarsă dintr-o dată. Însă în cupă. Și cu siguranță nu se va revărsa. Cupa se menține etanș în vagin, astfel nu vei avea surprize și nici secvențe rupte dintr-un film de groază 🙂 Ba mai mult, poți uita și de mirosul neplăcut, care în cazul tampoanelor și absorbantelor clasice este un lucru aproape normal, dar extrem de deranjant, cauzat din faptul că țesuturile din sânge se descompun când ajung în contact cu oxigenul. Sângele din cupă nu are miros (neplăcut), te poți convinge și tu fără nici o grijă.
Cea mai simplă metodă pentru a scăpa de sângele din cupă, este să stai deasupra toaletei, apucă cu degetele baza cupei și trage în jos subtil. Când această ajunge deasupra toaletei, o înclini și o golești. Probabil nu vei reuși din prima, însă e important să nu te dai bătută și să faci câteva exerciții chiar înainte să fii la ciclu.
-
Nu știu de ce mărime și model am nevoie
Producătorii se bazează în primul rând pe categoriile de vârstă și maturitate ale vaginului, adică dacă femeia a născut sau nu. Aceste opțiuni însă au mai multe nuanțe, astfel oferindu-ți o gamă largă în ceea ce privește mărimea, duritatea, rezistența și chiar culoarea cupei menstruale.
Dacă ai un flux abundent sau un col uterin mai înalt, vei avea nevoie de o cupă de mărime mare, iar dacă ai un col uterin coborât, vei avea nevoie de o cupă mai mică. Poziția colului uterin(cervixului) este recomndat să îl măsori pe durata menstruației. În cazul în care nu ești sigură de mărimea ta, nu ezita să ne contactezi pentru a-ți oferi sfaturi utile.
-
Nu sunt convinsă de igiena corespunzătoare oferită de cupa menstruală
Cupa menstruală este fabricată din silicon medical, este antibacterial și nu permite creșterea bacteriilor dăunătoare. În orice caz, pentru o păstrare optimă, trebuie sterilizată înainte și după menstruație prin fierbere timp de aproximativ 5 minute, pentru a menține potențialii microbi la distanță. Îți recomandăm ca până la următoarea menstruație, după sterilizare să o păstrezi în ambalajul original, într-un loc aerisit și uscat.
Cupa menstruală este o alternativă mult mai sănătoasă decât un tampon, care pe lângă faptul că usucă flora naturală al vaginului, mai și atinge colul, ceea ce nu este un lucru tocmai natural.
În cazul unei intervenții chirurgicale feminine sau după naștere naturală pe cale vaginală, îți recomandăm să aștepți cu folosirea cupei menstruale până la regenerarea totală al vaginului.
De altfel, pe lângă faptul că este un produs mult mai sănătos și natural corpului tău, vei economisi o grămadă de bani, și nu în ultimul rând, vei contribui și la scutirea mediului de deșeuri ca absorbantele sau tampoanele, care se descompun doar după mai multe sute de ani.
În cazul în care nu te regăsești în aceste întrebări, te așteptăm cu drag să ne plasezi întrebarea ta, iar noi te vom ajuta îndată.