Despre cupele menstruale pentru fetele virgine cărora le pasă de corpul lor și de mediul înconjurător chiar și în acele zile
Sexualitatea și sexul au semnificații diferite pentru fiecare femeie, acest lucru fiind în strânsă legătură cu mediul, cultura, religia și aspectele care țin de moralitatea societății în care trăiește. Un lucru însă este cert: când vine vorba de virginitate, acest lucru înseamnă de fapt primul contact sexual. Știm cu toții, că plăcerile carnale și dragostea se pot trăi în nenumărate forme, chiar și fără contact sexual. Însă când ajungem la acest capitol, mai ales dacă suntem în fața unei decizii majore, cum ar fii pierderea virginității, în circumstanțele sănătoase și normale, ne alegem partenerul ideal, de încredere.
Este oarecum asemănătoare și alegerea celei mai potrivite alternative de igienă, când vine vorba de ciclul menstrual. Ne dorim tot ce este mai bun pentru corpul nostru, nu-i așa? Te întrebi unde se leagă aceste două domenii, aparent paralele?
Foarte simplu: virginitatea nu exclude folosirea cupei menstruale – alternativa ideală atât din punct de vedere al menținerii sănătății fizice și biologice, cât și din punct de vedere economic și ecologic.
Știm că ai dubii în legătură cu această afirmație, însă în posesia unor cunoștiințe minime despre corpul tău, vei realiza, cât de minunat este de fapt trupul în care trăiești.
Ce este himenul și ce înseamnă de fapt virginitatea?
Pe scurt și simplificat, himenul este o membrană transparentă, care separă cavitatea vaginală de zona labiilor. Nu acoperă întreg vaginul, având mici deschizături, care permit scurgerea sângelui menstrual. Himenul diferă de la o femeie la alta, și există chiar și femei care se nasc fără această membrană, care de altfel se poate rupe și în timpul sportului sau altor activități care nu au nici o legătură cu sexul.
În ceea ce privește virginitatea, nu există un termen cert, care să descrie ce înseamnă de fapt acest lucru. Fiecare persoană are dreptul de a decide ce înseamnă pentru ea starea de a fii și de a se menține virgină. Deseori, are mai multe conotații emoționale și spirituale, decât fizice.
Când himenul întâlnește cupa menstruală
Folosirea cupei menstruale nu presupune o anumită vârstă, pentru a putea fi utilizată. Astfel, nu este exclusă posibilitatea folosirii acesteia deja de la prima menstruație, chiar și dacă persoana respectivă încă nu a întreținut relații sexuale.
Este important însă măsurarea cervixului, pentru a evita eventualele neplăceri. Acest lucru este valabil atât la femeile mature cât și în rândul fetelor virgine. Știind că cervixul poate fii coborât, înalt sau mediu, optând la cupa menstruală de mărimea potrivită corpului tău, vei bifa primul factor de stres.
Având în vedere faptul că musculatura vaginală a fetelor și femeilor mai tinere este mai strâmtă, acest lucru poate produce mici senzații de disconfort la primele încercări de introducere a cupei menstruale. Însă ca și în cazul femeilor mature biologic, acest lucru se poate depăși prin răbdare și exerciții repetate.
Pentru a exclude una din cele mai răspândite temeri legate de folosirea cupei menstruale în rândul virginelor, menționăm, că având în vedere faptul că vaginul nu se întinde ireversibil, astfel nu se va lărgi din cauza folosirii cupei menstruale.
Tabăra fetelor virgine care utilizează cupa menstruală este din ce în ce mai mare. Mai jos, îți vom prezenta câteva feedbackuri de la acestea:
Feedback nr.1
”Sunt o virgină de 15 ani, și folosesc cupa menstruală de aproximativ 1 an, și sunt extrem de mulțumită. Practic un sport de performanță, astfel nu exclud ca himenul meu să se fi rupt în timpul antrenamentelor intense. Nu am avut probleme de disconfort nici cu tampoanele pe care le foloseam înainte de a descoperi minunata cupă menstruală, care îmi permite mișcarea liberă și care în timpul competițiilor mă protejează 100%, astfel ca eu să mă pot dedica fizic și psihic sportului.”
Feedback nr.2
”Am început folosirea cupei menstruale din vremea când eram încă virgină. Introducerea a fost un pic mai dificilă la început, fiindcă parcă nu încăpea cupa. Însă după ce am descoperit poziția ideală pentru inserare, nu am mai avut dificultăți. Tind să menționez un mic sfat pentru fetele virgine: în momentul scoaterii cupei, să îndoiască puțin gura acesteia, pentru a evita iritarea vaginului. Eu am pățit-o, și a fost foarte neplăcut. Însă după ce am aflat unde greșeam, probleme au dispărut.”
Feedback nr.3
”Erau vremuri, când folosirea unui tampon îmi era imposibilă, fiindcă nu reușeam să o introduc nicicum. Fiind o fire impulsivă care nu se lasă ușor, într-o dimineață când mi-a venit ciclul, am decis să renunț la absorbantele care îmi ofereau disconfort maxim și am decis că îmi introduc tamponul. Într-un final, după câteva minute, am și reușit. Apoi mi-am dat seama, că la fiecare menstruație îmi simt cavitatea altfel – ba prea sus, ba prea jos. Atunci am decis să încerc o cupă menstruală de mărime universală. Introducerea cupei a fost extrem de ușoară, am reușit din prima încercare. Am fost tare mândră de mine și de decizia luată în achiziționarea cupei. Eu nu cred că virginitatea înseamnă prezența sau lipsa unei membrane. Sunt foarte mulțumită de cupa menstruală, la școală în timpul orelor stau liniștită, fără stres, fiindcă știu că nu voi avea accidente cum aveam înainte cu tampoanele și absorbantele.”
Feedback nr.4
”Este necesară măsurarea vaginului, fiindcă astfel putem decide ce mărime să alegem, dacă vrem să achiziționăm o cupă menstruală. Nu vreau să jignesc pe nimeni. Trebuie să ne cunoaștem propriul corp feminin, care de altfel este o minune a naturii. Nu mai suntem în evul mediu, membrana se poate rupe oricând, sau poate nici nu este prezentă din naștere. Cupa menstruală nu deteriorează nimic în acest sens, ba mai mult, ne scapă de stres și mirosuri. Virginitatea se menține până la primul contact sexual.”
Pentru că suntem unice!
Suntem femei. Suntem frumoase, diferite și unice în felul nostru. Astfel, pentru a-ți descoperi cupa menstruală ideală, nu ezita să ne contactezi pentru sfaturi și detalii.
Iar dacă în continuare ai repulsii în acest sens, până te decizi să cumperi o cupă menstruală, îți recomandăm cu drag să încerci absorbantele refolosibile (lavabile) sau chiloțeii menstruali, care pe lângă faptul că te vor ajuta să îți cunoști fluxul natural al menstruației, sunt ecologice, economice și mult mai sănătoase decât tampoanele și absorbantele de unică folosință.