Dilemele menstruației: Treaba mare și cupa menstruală
Cu siguranță, o mare parte dintre voi ați trăit deja dulcele calvar care rezultă cu strecurarea afară al unui bebeluș din corpul vostru, simplu numit naștere. Probabil vă amintiți când înainte de a aduce pe lume minunea vieții voastre, vi s-a spus să împingeți, ca și cum ați face…caca. Mda. Multe femei se panichează, fiindcă au impresia că într-adevăr fac pe ele (ceea ce uneori chiar se întâmplă și nu este deloc ieșit din comun, deci nu e stres). Dar până la urmă, după aceste împingeri, bebe iese voinic și frumos, noi ne recuperăm, ne revenim, ne îmbrăcăm din nou în corpul nostru inițial și ne bucurăm de viață, trăind fără probleme chiar și perioadele de ciclu, după ce facem cunoștiință cu minunata cupă menstruală.
Apoi vine o zi, când în timpul menstruației, trebuie să facem treaba mare, ne așezăm pe toaletă și avem impresia că ceva nu e ok, iar cupa menstruală care până acum era de nesimțit, parcă s-ar fi mișcat și vrea să iasă la lumină.
Dar oare chiar se poate mișca și chiar putem împinge afară cupa menstruală, odată cu treaba mare?
Uterul este situat lângă colon, deci oarecum au un efect unul asupra celuilalt. În mod normal, uterul nu apasă colonul, însă din cauza faptului că mărimea uterului crește semnificativ pe la sfârșitul ciclului menstrual, datorită circulației sanguine crescute și îngroșării mucoasei uterine, organul nostru în formă de pară ne poate provoca oarecum surprize.
Hai să cunoaștem factorii care influențează performanța cupei tale menstruale în timp ce stai pe toaletă:
-
Potrivirea și poziția cupei menstruale
Dacă ai reușit să îți introduci cupa perfect, poți să încerci să stai pe toaletă și poate chiar vei reuși să îți termini treburile fără nici o problemă. Sunt însă cazuri, când cupa se poate mișca, din cauza împingerilor, dar consecințele pot fi absolut subiective. De exemplu, dacă înălțimea unui cervix este de 15 cm și cupa se deplasează 3 cm, cupa probabil chiar se poate împinge înapoi la locul inițial (după o spălare amplă a mâinilor). Însă în cazul unui cervix de 7 cm înălțime, deplasarea de 5 cm poate duce chiar la căderea cupei. Iată deci un nou motiv pentru măsurarea înălțimii cervixului și găsirea cupei de mărimea ideală 🙂
-
Aspectul scaunului (materiei fecale)
Aspectul, forma și consistența scaunului indică sănătatea ta digestivă, ceea ce contează extrem de mult din toate punctele de vedere. În zilele menstruației oricum este normal să funcționăm un pic mai altfel. Dacă ai constipație, îți recomandăm să înlăturezi cupa menstruală până când termini la toaletă. Însă dacă ai diaree, probabil nu vei avea probleme cu dislocarea cupei, deci o poți ține înăuntru. În orice caz, îți recomandăm să consumi multe fibre și pe perioada ciclului.
-
Propriul organism:
Știm deja că în ciuda faptului că menstruația – mai devreme sau mai târziu – este un fenomen universal în viața fiecărei femei, anatomia proprie poate diferi prin înălțimea sau diametrul cervixului, unghiul uterului, lungimea canalului vaginal, fermitatea pereților vaginali, sistemul nervos, musculatura, etc. La fel pot fi diferite și obiceiurile și ritualurile legate de mersul la toaletă. Sunt persoane care abia se așează, iese ce nu mai trebuie să rămână și gata, au terminat. Iar cupa menstruală nici nu are timp să se miște în vreo parte. Însă sunt persoane care petrec mai mult timp la baie, probabil sunt și femei sau mămici care doar la toaletă au posibilitatea să mai dea un scroll feed-ului pe facebook, să vadă ce mai fac norocoasele din concediu…
Așadar, toate aceste aspecte pot avea un impact asupra utilizării cupei în timpul petrecut pe toaletă.
În orice caz, cel mai sigur este să încerci să faci treaba mare și cu cupa înăuntru, și fără. Dacă te simți mai bine când stai pe toaletă fără cupă, atunci mai bine scoate-o, iar după ce termini și te speli pe mâini, o reintroduci.
Poți să urinezi cu cupa menstruală?
Da, poți urina cu o cupă menstruală inserată. Uretra (prin care se elimină urina), vaginul (unde se introduce cupa menstruală) și anusul sunt trei deschideri separate în anatomia feminină.
Cupa menstruală este plasată în vagin pentru a colecta sângele menstrual și nu interferează cu uretra sau cu procesul de urinare.
Cu toate acestea, este posibil ca unele femei să simtă o ușoară presiune sau disconfort atunci când urinează cu cupa inserată, în special dacă cupa este prea mare sau dacă este plasată prea aproape de uretră. Dacă simți disconfort în timp ce urinezi cu cupa menstruală inserată, ar trebui să încerci să ajustezi poziția cupei sau să iei în considerare utilizarea unei cupe de altă mărime sau formă.
Este important să menționez că, deși poți urina cu cupa menstruală inserată, ar trebui să îți speli mâinile înainte și după ce manipulezi cupa și să o cureți conform instrucțiunilor producătorului.
Ce să facem dacă totuși s-a întâmplat temutul accident?
Ce poate fi cireașa neagră de pe tortul sângeros din timpul menstruației? Pe lângă faptul că funcționezi oarecum altfel în acele zile, adevăratul punct culminant se poate ivi atunci când faci treaba mare și cupa menstruală cade în vasul toaletei odată cu restul materiilor fecale. Citind, probabil sună haios, dezgust-haios oarecum. Însă știm că după un astfel de accident, îți este greu să iei decizia corectă (oricare ar fi asta) legată de refolosirea cupei respective.
Ce să faci?
În primul rând, salvează cupa cât mai repede din materiile secundare, în timp ce te gândești la pasul următor. Dacă ai o oarecare repulsie să o refolosești chiar și după dezinfectare, atunci îți recomandăm să o arunci. Dacă nu, o poți dezinfecta și folosi în continuare.
Având în vedere aceste aspecte, decizia legată de menținerea sau scoaterea cupei menstruale în timp ce faci treaba mare, este în mâinile sau mai degrabă, în corpul tău 🙂