Cele 50 de nuanțe ale sângelui menstrual
Suntem femei, ne putem panica cu ușurință, mai ales în zilele acelea, când pe lângă faptul că nu suntem în toanele noastre, mai și descoperim un cheag de culoare suspectă în lichidul menstrual. De ce, de unde, cum și oare ce înseamnă – sunt întrebările cele mai frecvente care ne trec prin cap în astfel de situații. Dar haideți să nu ne panicăm degeaba. Fiecare culoare are o semnificație, pe care le vom prezenta mai jos.
Ce semnificație are culoarea sângelui tău menstrual?
Când vine vorba de menstruație, de obicei ne gândim la sânge. Însă doar jumătate din lichidul menstrual este compus din sânge, restul fiind mucus cervical, secreții vaginale si țesut endometrial. Culoarea se poate schimba de la o lună la alta, sau de-alungul timpului, încet. Pe lângă schimbarea culorii și texturii, pot apărea și mici cheaguri cu o concentrație relativă de sânge și țesut endometrial. Cheagurile, în cazul în care nu sunt multe și mari, nu trebuie să te sperie. Acestea au o textură ca jeleul, iar mărimea normală este de aproximativ a unei monede de 50 de bani.
Aceste lichide se deplasează din uter și curg prin cervix în canalul vaginal, unde urmează să fie absorbate de tampoane, absorbante sau în cel mai ideal caz, să curgă în cupa menstruală. În cazul persoanelor care folosesc o cupă menstruală, este mult mai simplu să vizualizeze culoare și textura lichidelor menstruale, deoarece cupa arată clar tot ce se strânge în ea. Pe durata unui ciclu, se eliberează aproximativ 40 ml de lichide, ceea ce poate ajunge până la 80 ml. În cazul în care ciclul tău durează mai mult de 7 zile, consistența, textura și sângele nu ți se par în regulă, îți recomandăm să discuți despre acest aspect cu medicul tău ginecolog.
Dar hai să vedem cele mai frecvente nuanțe:
Culoarea ideală a menstruației este un roșu intens, fără cheaguri mai mari decât o monedă de 50 de bani. Are o consistență uniformă, mai puțin apoasă, iar durata menstruației este între 3-5 zile. Intensitatea acesteia poate fi mai abundentă la început (1-3 zile), dar aceasta scade lent până la sfârșitul ciclului. Schimbarea absorbantelor sau tampoanelor în mod normal este suficientă odată la 3-4 ore, iar cupa menstruală se poate clăti în intervale de 12 ore. Nu cauzează crampe exagerat de dureroase.
Petele maro: pot apărea în faza luteală a menstruației. Poate indica nivelul scăzut al progesteronului și un flux lent al ciclului. De obicei este sângele rămas din ciclul anterior. În cazul unei menstruații normale, petele ies odată cu sângele menstrual. Scăderea nivelului de progesteron nu este o boală, deci nu necesită tratament, însă o poți readuce la nivelul optim cu o alimentație adecvată, prin administrarea mineralelor și vitaminelor necesare în această perioadă. Magneziul și vitamina B6 te pot ajuta dacă ai crampe, și deasemenea, îți reduc durerea la nivelul sânilor.
Gălbui și/sau apos: este de obicei mucus cervical, datorită schimbărilor hormonale dinaintea ciclului menstrual. Poate apărea în prima fază a ciclului.
Roz: la începutul acestor zile, poți descoperi și o nuanță roz, care de fapt este o mixtură de secreții vaginale cu sânge. Uneori pot apărea și pete cu nuanțe de maro sau roșu, cu consistență apoasă, indicând un nivel de estrogen scăzut.
Roșu deschis: o nuanță precum al sângelui care apare când te tai la deget, în timp ce pregătești cina în grabă. Poate indica nivelul scăzut al estrogenului. Apare mai des dimineața sau după ce stăm în pat mai mult timp.
Mov-negru: indică un nivel ridicat de estrogen și progesteron scăzut. Din păcate, această nuanță poate indica probleme mai grave, mai ales dacă ai și dureri mari, stări de leșin, sângerare abundentă, vărsături, etc. În mod normal nu trebuie să apară aceste simptome, care de altfel pot indica endometrioza.
Endometrioza înseamnă apariția în locuri neobișnuite a unui țesut similar endometrului. Endometrul este mucoasa care căptușește interiorul uterului. Aceasta suferă modificări, se mărește și se îngroașă pe durata ciclului menstrual. În absența unei sarcini, este eliminat prin menstruație. Acesta poate fi poziționat în afara uterului, pe ovare, pe trompele uterine, pe intestine, sau la nivelul organelor din cavitatea abdominală.
Culoarea sângelui menstrual își poate schimba nuanțele zilnic, ceea ce este absolut normal. Ciclul tău poate începe cu o culoare, și poate lua sfârșit într-o nuanță total diferită, și pot apărea chiar și pete deja înainte de menstruație, în perioada ovulației timp de 1-2 zile.
În cazul administrării contraceptivelor pe bază hormonală, sângerarea nu este de fapt menstruație, ci doar o sângerare fără hormoni. Cele de mai sus nu se pun în astfel de cazuri, hormonii naturali fiind înlocuiți de hormoni artificiali.
Menstruația este un indicator a sănătății feminine și al sistemului de reproducere. Prin acest proces producem hormonii esențiali. Punctul culminant nu este sângerarea, ci ovulația. Să ne bucurăm de menstruație și să trăim și acele zile din plin, gândindu-ne la faptul că suntem femei, suntem frumoase, sănătoase și productive, în toate sensurile ale cuvântului.