10 sfaturi pentru prima utilizare a cupei menstruale
Ok, deci aţi decis să încercaţi cupa menstruală. Aţi citit recenziile entuziasmate sau vi s-a recomandat să încercaţi una de către o prietenă iubitoare de cupă. Ar putea părea descurajant să vă uitaţi la noua achiziţie şi să vă întrebaţi cât de bine va funcţiona. Pentru a vă ajuta să vă începeţi călătoria alături de cupa dumneavoastră menstruală, am adunat câteva sfaturi care să vă ajute să obţineţi cele mai bune rezultate la prima utilizare a cupei menstruale.
Este important să vă amintiţi că fiecare femeie este diferită în ceea ce priveşte durata şi fluxul ciclului menstrual, poziţia cervixului, rezistenţa podelei pelviene şi lista poate continua. Cu toate acestea respectarea următoarelor sugestii ar trebui să ajute la prevenirea sau rezolvarea oricăror probleme pe care le puteţi întâmpina.
Nu vă aşteptaţi să puteţi introduce şi apoi înlătura perfect cupa pentru prima dată şi apoi să continuaţi o viaţă normală, fără alte probleme. În unele cazuri exact asta s-ar putea întâmpla, dar experienţa arată că este nevoie de puţină practică pentru a vă obişnui să utilizaţi o cupă menstruală – însă rezultatele merită întotdeauna! Poate veţi dori să purtaţi un absorbant aplicat pe lenjeria intimă pentru primele 2 cicluri, până ce veţi avea încredere în utilizarea cupelor menstruale.
Când cupa este corect dimensionată şi inserată:
- Nu ar trebui să simţiţi că se află în interiorul dumneavoastră
- Nu ar trebui să aveţi nicio scurgere
- Nicio parte a cupei nu ar trebui să proemine din canalul vaginal (citiţi cu atenţie despre scurtarea capătului)
1.Citiţi instrucţiunile
La prima utilizare a cupei menstruale asiguraţi-vă că citiţi cu atenţie instrucţiunile care însoţesc cupa menstruală ÎNAINTE de utilizarea acesteia. Acest lucru poate părea evident, dar multe dintre noi devenim atât de entuziasmate de noua noastră achiziţie încât ne aruncăm să o folosim fără să ştim ce avem de făcut. Luaţi aminte de diferitele tehnici de pliere, astfel încât să le puteţi testa pe fiecare în parte şi să stabiliţi una care să vi se potrivească cel mai bine. În cazul tuturor cupelor menstruale, utilizaţi-le numai conform modului indicat şi citiţi întotdeauna eticheta. Dacă apar orice fel de simptome după utilizarea cupei, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
2.Relaxaţi-vă
Prima utilizare a cupei menstruale, introducerea poate fi mai greu dar va fi mai uşoară dacă sunteţi relaxată. Încercaţi pentru prima dată cupa menstruală atunci când sunteţi în afara perioadei menstruale. Dacă întâmpinaţi orice dificultate în inserarea sau îndepărtarea sa, măcar nu aveţi de-a face în acelaşi timp cu hormonii agresivi, sânge sau stres. NU LĂSAŢI cupa pe poziţie, ci pur şi simplu încercaţi să o introduceţi, să faceţi câţiva paşi şi apoi să o îndepărtaţi.
3.Umeziţi cupa
Cupa este mai uşor de introdus când este umedă. Din acest motiv poate doriţi să umeziţi intrarea în vagin cu apă sau lubrifiant pe bază de apă, ca de altfel şi marginea cupei. Multe femei consideră că este util să înveţe modul de inserare a cupei în timp ce sunt sub duş.
4.Obţineţi unghiul corect
Nu introduceţi o cupă menstruală într-un unghi drept (vertical). Pentru inserţia corectă, trebuie introdusă în vagin într-un unghi orizontal de 45 de grade. Ţintiţi spre baza coloanei vertebrale. Ghemuirea în jos cu genunchii larg deschişi este adesea un mod bun pentru a introduce pentru prima dată cupa menstruală. Trebuie să vă opriţi din introducerea cupei odată ce cupa şi capătul tulpinii nu se mai pot vizualiza.
5.Aşteptaţi pentru ‘deschidere’
Pentru a vă asigura că cupa nu prezintă scurgeri, ea trebuie să dobândească o bună închidere prin succiune în jurul peretelui vaginal. Odată ce introduceţi cupa ea trebuie să pocnească în cursul deschiderii, pentru a forma etanşarea. Unele persoane simt această pocnitură, iar altele nu. Deplasaţi uşor degetul de-a lungul bazei cupei. Dacă se simte plană sau îndoită în orice locaţie, probabil că nu s-a deschis în mod corespunzător. Prindeţi baza cupei şi încercaţi să o rotiţi la 360 de grade. Dacă aceasta nu funcţionează, îndepărtaţi cupa şi reîncercaţi inserarea. De asemenea, puteţi încerca efectuarea câtorva exerciţii pentru podeaua pelviană (Kegels), întrucât acestea pot ajuta la stabilirea etanşării adecvate.
6.Menţineţi-l jos
Multe femei comit greşeala de a poziţiona cupa prea înalt în vagin. Ea trebuie poziţionată jos în vagin (sub nivelul unui tampon) şi în mod ideal nu deasupra deschiderii colului uterin. Capătul tulpinii ar trebui să se poziţioneze la nu mai mult de 1 cm de deschiderea vaginului. Nimic nu ar trebui să atârne spre exterior, însă cupa ar trebui să se afle în interiorul corpului.
În unele cazuri cupa menstruală se poate deplasa în sus şi apoi să se aşeze în propria sa poziţie. Nu vă alarmaţi din acest motiv, aceasta poate însemna că va trebui să pătrundeţi mai adânc pentru a o îndepărta. Când cupa se află exact în faţa colului uterin, puteţi simţi un oarecare disconfort. Încercaţi să reintroduceţi cupa.
7.Introduceţi parţial apoi deschideţi
Un alt sfat este să introduceţi doar primul segment al cupei şi apoi să încercaţi să o deschideţi în interiorul canalului vaginal. Odată deschisă, o puteţi împinge în sus în poziţia corectă.
8.Scurtaţi tulpina
Tulpina cupei menstruale nu ar trebui să proemine în afara vaginului sau să vă irite labiile. Unele femei care au colul coborât, pot constata acest fenomen. Pentru a combate problema, pur şi simplu scurtaţi capătul la o lungime care nu va cauza probleme. Reţineţi: NU scurtaţi capătul până când puteţi îndepărta cu uşurinţă cupa. Nu scurtaţi peste o jumătate de cm odată şi reîncercaţi cupa după fiecare scurtare pentru a vedea dacă este mai confortabilă.
9.Îndepărtaţi-o corect
Nu trageţi de tulpină! Utilizaţi tulpina pur şi simplu ca ghidaj pentru a identifica baza cupei. Dacă ajungeţi greu la cupă, încercaţi să presaţi din abdomen pentru a împinge cupa jos în canalul vaginal. În cazul în care cupa alunecă şi este greu de prins când încercaţi să o scoateţi, puteţi folosi o ţesătură moale pentru a şterge baza, înainte de a trage de ea spre exterior.
10.Obţineţi dimensiunea adecvată
Adesea problemele de scurgere şi disconfort se pot datora unei cupe care are dimensiunea greşită în raport cu necesitățile dumneavoastră şi stadiul vieţii. Citiţi cu atenţie instrucţiunile cu privire la dimensiunile cupei menstruale pentru marca specifică pe care doriţi să o achiziţionaţi, pentru a vă asigura de faptul că veţi obţine cupa care să ofere o etanşare adecvată prin succiune în jurul peretelui vaginal.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.